Vörös halál

2010.10.06. 12:34

Lassan két nap eltelt a katasztrófa óta, de még mindig az események hatása alatt állunk. Elhangzanak nyilatkozatok, de ezektől nem lesznek az emberek nyugodtabbak, mivel okos emberek mondanak még okosabbnak tűnő dolgokat.

Egy kis ízelítő ezen okos nyilatkozatokból:

-Soha ilyen jellegű katasztrófa a világon nem történt - fogalmazott hétfő este Hende Csaba honvédelmi miniszter a megyei védelmi bizottság ülésén. A szakemberek dolgoznak azon, hogy ne érje még nagyobb kár a folyóvizeket, a térségben kihirdethetik a veszélyhelyzetet - tette hozzá.

-Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint ökológiai katasztrófa történt. A helyszínre indult kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több vegyész és biológus tagja is, hogy megvizsgálják, miként lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban semlegesíteni a szennyezőanyagot. A szakemberek azt is vizsgálják, hogyan lehet az eredeti állapotot helyreállítani. Az udvarokban összegyűjtött anyag tárolására a későbbiekben a védekezésben részt vevő szervek konténereket biztosítanak.

-Kedd délután azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár; Illés egyúttal utasította a céget a megsérült tározó helyreállításra. „Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a több mint tízmillárd forintra becsült költségeket a katasztrófát okozó cégnek kell állnia” - szögezte le a politikus.

-A köztársasági elnök részvétét fejezte ki az iszapkatasztrófában elhunytak hozzátartozóinak, és megköszönte mindazok munkáját, akik segítenek az elhárításában. A köztársasági elnök közölte: reméli, megtalálják a felelősöket. Arról is beszélt, hogy már a Verespataknál történt ciánmérgezés is figyelmeztetett, nem lehet a húrt feszíteni a természettel szemben.

-Pintér Sándor arra a felvetésre, hogy a MAL Zrt. szerint a vörösiszap veszélytelen úgy reagált: ha így gondolják fürödjenek meg benne.

-A kormányfő felkérte a belügyminisztert, vizsgáltassa meg a katasztrófa büntetőjogi és anyagi felelősségét is, Orbán Viktor szerint ugyanis a mostani tudás alapján nincsenek természeti okai a történteknek. Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón azt mondta, a közvetlen veszély megszűnt, a vörösiszap további szivárgásától nem kell tartani. Elmondta, hogy bár a társaság biztosítása nem nyújt fedezetet az elöntött ingatlanok helyreállítására, a kormány senkit nem hagyott eddig cserben és télre minden károsultnak lesz fedél a feje felett.

Mint láthatjuk kormányunk erőteljesen nyilatkozgat és igyekszik majd megkeresni a felelősöket, de jó magyar szokás szerint valószínű nem sok sikerrel fog járni, bár ugye Viktorunk szerint is emberi mulasztás történt, de hazánkban annyi esetben történt már emberi mulasztás, hogy megszámolni sem tudnánk. / 2006 Tűzijáték, M6 autópálya építés s még sok sok más eset/

Ezekkel csak annyi a probléma az én szememben , hogy a valódi felelősök mindig megússzák, és boldogan élnek ...Persze majd találnak egy balekot és a nyakába varrják, TE VAGY A BŰNÖS! És valószínű jó pénzért balekunk el is ismeri bűnbánóan , hogy Ő hibázott. De mindez nem hozza vissza azokat az áldozatokat akik az életüket vesztették.

Remélem azért annak aki hibázott nem lesz többé nyugodt éjszakája, és ha valaki pénzt tett zsebre az helyett, hogy biztonságos tárolót hozott volna létre akkor azt a pénzt gyógyszerre költi, vagy esetleg koporsóra...

Minden esetre érdemes elolvasni a cég honlapján leírtakat:

Társaságunk messzemenően elkötelezte magát a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálására, az európai előírások betartására. Korszerű technológiák és berendezések szolgálják a természetes vizek és a levegő tisztaságának védelmét. 

Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be. forrás: MAL Zrt.

Hát köszönjük, hogy ennyire jól lokalizálták, bele sem akarok gondolni mi lett volna ha nem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyrejtely.blog.hu/api/trackback/id/tr42350479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása